A Fóti Károlyiak Alapítvány munkái

 

A Fóti Károlyiak Alapítvány alapító okirat pontjai

 

a.)  A fóti Károlyi család fóti és füzérradványi kastélyának tárgyi és szellemi emlékének felkutatása, megőrzése, ápolása

b.)  A fóti és füzérradványi kastély-együttes teljeskörű rekonstrukciójának és kivitelezésének megszervezése.

c.)  Művészeti, kulturális rendezvények, szimpóziumok, alkotótáborok kialakítása.

d.)  Hazai és nemzetközi gazdasági és kulturális konferenciák rendezése.

e.)  Kiállítások, hangversenyek, sporttalálkozók, és versenyek szervezése.

f.)  Helytörténeti és kulturális központként való működése.

g.)  A kastélyok és környezetük múltjával kapcsolatos helytörténeti kiadványok kiadása.

h.)  Szociálisan rászorult gyermekek támogatása és sportrendezvények rendezése és támogatása.

i.)  Határon túli és Magyarországon élő gyermekek támogatása, ill. a magyar nemzeti tudat támogatása határon túli gyermekek tudati gondolkodásában, beteg és szociálisan rászorult gyermekek támogatása.

j.)  Szociális helyzetüknél fogva elmaradott gyermekek továbbképzésének a támogatása.

Károlyi László és Erzsébet asszony szorgos munkájának gyümölcseként  a fóti Károlyi kastély  nemzetközi hírességek, csoportok találkozóhelye lett, mint például Friends of the Metropolitan,  Friends of the  Victoria & Albert Museum, Les maison vielle de la France, Burgen  u. Schlösserverein Austria.

A Bálok és rendezvények kizárólag jótékonysági célból kerülnek megrendezésre.

Kiemelten fontos, a 2008-as évben a jótékonysági rendezvény bevételének jelentős részét a park dendrológiai  felmérésére fordították, amelyet Garden Kft. szakemberei végeztek el. Pontos nyilvántartást készítettek a parkban fellelhető fákról, állapotukról és a szükséges és javasolt ápolási munkákról, amelyet részben el is végeztek.

Gyakran látogatják  a Kastélyt és a Parkot nemzetközi csoportok: olaszok, amerikaiak, angolok, németek, finnek  és oroszok is.

Természetesen a hazai látogatók előtt is nyitva áll az  otthonuk ajtaja. Rendszeresen fogadnak  diákokat, nyugdíjasokat és különféle turisztikai csoportokat. Nagy örömmel rendeznek kulturális rendezvényeket: könyvbemutatókat, kiállításokat,  verses-zenés délutánokat a környéken élők részére.  Immár hagyománnyá vált a jótékony célú karácsonyi bazár megrendezése, amelynek a bevételét a fóti Műemlék Templom, a Károlyi Clarissa Oltalom Ház idős lakóinak a megsegítésére adott át A Fóti Károlyiak Alapítvány részéről az alapító házaspár. A Műemlék Templom további nagyobb összegű támogatást is kapott a restaurálásra és a caritas csoportnak a megsegítésére.